Meteen naar de inhoud

Weer naar school en overprikkeld?

Voel je top Kindercoaching_Ontspannen na overprikkeling

De eerste schoolweek zit er weer op. Voor hooggevoelige kinderen is het vaak weer even flink omschakelen na de zomervakantie. Eenmaal weer in de klas worden ze gauw overspoeld door alle prikkels die ze waarnemen. Hoe werkt dit precies bij hooggevoelige kinderen?

Meer prikkels

Hooggevoelige kinderen merken meer uit hun omgeving op dan niet-hooggevoelige kinderen. Zo horen, zien, voelen en ruiken zij meer dan anderen. Ze hebben geen filtersysteem in de hersenen dat alleen de relevante informatie filtert. De hersenen gaan dus met alle binnengekomen informatie aan de slag, dus ook met alle details. Dit wordt allemaal verwerkt.

Dat ziet er bijvoorbeeld zo uit. Een kind komt de klas binnen, merkt een bepaalde geur op en denkt: ‘Waar ruikt dat toch naar? Dat doet me denken aan de vakantie. Dat was leuk toen en daar had ik mijn hondenknuffel mee. De buren hebben ook een hondje gekregen, die heet Pip, van Woezel en Pip uit het boekje.’ Zo gaat het maar door in het hoofd. 

Bij hooggevoelige kinderen komen dus meer prikkels binnen en deze worden ook nog intenser beleefd. Het gevolg is dat deze kinderen sneller moe en overweldigd kunnen raken. Dat noemen we overprikkeling.

Bij kinderen uit overprikkeling zich veelal in woedeaanvallen, huilbuien of ze trekken zich juist volledig terug. Voor ouders is het dan moeilijk om tot je kind door te dringen.

Wat werkt?

Door alle prikkels die je kind om zich heen ervaart, kan het hoofd en lichaam als ‘vol’ aanvoelen. Voor hooggevoelige kinderen is het daarom belangrijk om te kunnen ontladen en loslaten. Bouw dus hersteltijd in. Hoe help je je kind daarmee? Help je kind door oefeningen met het loslaten van piekergedachten of zorgen. Maak bijvoorbeeld een piekerpot, waarin je kind briefjes kan stoppen met piekergedachten erop. Of vertel je kind een rustgevend verhaal voor het slapengaan, zodat je kind het hoofd leeg kan maken.

Een vol lijf door opgebouwde spanning of stress kan je ontladen door je kind bijvoorbeeld met de voeten op de grond te laten stampen of zichzelf helemaal los te schudden. Ook douchen, dansen, sporten, lekker schreeuwen of wandelen in de natuur kan gevoelige kinderen helpen om spanning of energie te ontladen. Kijk vooral wat werkt bij jouw kind.

Hulp nodig bij overprikkeling?

Mocht je kind moeite hebben om zich te ontspannen of te ontladen na overprikkeling, dan kan een kindercoach hulp bieden. Kindercoaches hebben een breed palet aan oefeningen en methodes om kinderen te helpen bij overprikkeling en hen bewust te maken wat ze hier zelf aan kunnen doen.