Meteen naar de inhoud

Help, mijn kind is bang! Tips voor omgaan met angst bij kinderen

Angst… dat kennen we allemaal. De één krijgt de bibbers als -ie op straat een hond tegenkomt, de ander raakt in paniek van iets vertellen voor de klas. Een snelle hartslag, rode wangen, kriebels in je buik, klamme handjes… ik herken het maar al te goed van vroeger. Als ik de beurt kreeg in de klas en iets moest zeggen. Zie jij ook wel eens angst bij jouw kind(eren)?

Angst is niet fijn. Het zorgt voor spanning in je lijf. Wanneer je angst voelt, dan kan dat verlammend werken. Dat zie je bij bijvoorbeeld faalangst. Je kunt niet meer nadenken en je staat stokstijf stil, je bevriest van angst. Ook kan er vermijdingsgedrag ontstaan wanneer kinderen ergens angst voor voelen. De angst wordt dan zó groot, dat je de situatie uit de weg gaat.

Weet je dat angst de neiging heeft om groter te worden? Na een gebeurtenis die angst heeft opgeroepen, kan je in een vicieuze cirkel terechtkomen. Daardoor kunnen je bange gevoelens leiden tot angst die blijft.

Als de spanning in je lijf te hoog oploopt, dan kan je er last van krijgen. Dat is het moment om er iets aan te doen. Hoe?

💭 Kijk eens naar de gedachten die je hebt bij de oplopende spanning. Ben je bang voor honden? Dan denk je misschien: hij gaat blaffen, me bijten of me aanvallen. Daag die gedachten dan eens uit. Is het wel waar? En is het altijd zo? Hoe vaak bijt een hond nou eigenlijk? En als dat gebeurt, hoe erg is het dan eigenlijk?

💪 Een andere manier van je angst aanpakken is de angst aangaan. In plaats van met een bocht om je angst heen te lopen, loop je er eens langs. Loop eens langs een hond, als je dat spannend vindt. Of hou die spreekbeurt, waar je zo tegenop ziet. Dat is natuurlijk heel spannend, want die angstige gedachten zitten in je hoofd! Maar hoe vaker je het probeert, hoe vaker je zult merken (in het geval van de hond): de hond doet eigenlijk niks, hij valt me ook niet aan. En het blaffen valt eigenlijk wel mee. Je angst is niet meteen in één klap over, maar hoe vaker je oefent en hoe vaker je je angst aangaat, hoe meer de angst zakt. En hoe meer je zelfvertrouwen zal groeien. Zo wordt het durven sterker dan de angst. Probeer het maar eens!

Foto: De leeuw in de muis

Deel dit artikel