Meteen naar de inhoud

Heftige emoties bij je kinderen? Wat nu?

Heftige emoties bij je kinderen? Wat nu?

Emoties horen bij ons als mens. Daar kunnen we niet omheen. Maar wat kunnen we er soms door overspoeld raken. Wij als volwassenen, maar zeker ook onze kinderen. Kinderen zitten vol met emoties, maar hoe ga je daar nou mee om?

Vanaf het moment dat kinderen geboren worden moeten ze alles nog leren. Lopen, praten, fietsen… En daar helpen we hen met liefde mee. We moedigen hen aan. Maar weet je dat kinderen ook moeten leren omgaan met emoties? En daar hebben ze jou als ouder bij nodig. Maar hoe doe je dat? Hoe kan je ze hierbij helpen? Hoe kan je nou het beste omgaan met al die emoties van je kind(eren)?

Worsteling
Ik zie in de praktijk veel ouders worstelen met de soms heftige emoties van hun kinderen. Dat leidt vaak tot strijd en gevoelens van machteloosheid en frustratie in de opvoeding. En dat is zo zonde! Het kan écht anders.

Als moeder heb ik ervaren hoe lastig het kan zijn om goed om te gaan met de emoties van mijn drie kinderen. Ook ik ken de struggles… Heftige woedeaanvallen, het moeilijk om kunnen gaan met teleurstellingen, ruzie onderling, verdriet over oneerlijke situaties… Ik voelde me vaak zo machteloos als de heftige emoties bij mijn kinderen opspeelden. Hoe help je je kinderen nou het beste in zulke situaties? Hoe reageer je hier als ouder op? Wat kan je doen om je kinderen te helpen?

Inzicht en begrip
Het heeft mij zoveel inzicht gegeven om meer te leren over emoties. Hoe dat werkt bij kinderen, maar vooral ook bij mezelf. Vaak ligt de sleutel in lastige situaties namelijk bij jezelf. Hoe reageer jij op de soms heftige emoties van je kind? En hoe ga jij om met je eigen emoties? Welk voorbeeld geef je je kinderen?

Het helpt om je hier bewust van te worden. Zo kun je milder kijken naar jezelf en vaker vanuit rust reageren op je kind. En dan de vraag: hoe reageer je dan het beste op de soms heftige emoties van jouw kind? Daarvoor is het heel nuttig om meer te weten over emoties. Waarom zijn ze belangrijk en wat hebben ze ons te vertellen? En wat hebben kinderen te leren op het gebied van omgaan met emoties? Hoe steun je hen en hoe zorg je ervoor dat er minder strijd in huis is en meer rust en gezelligheid?

Het belang van emoties
Om jou daar als ouder/opvoeder bij te helpen geef ik workshops over kinderen en emoties. Daarin neem ik je mee in de wereld van emoties. Er zijn vier basisemoties (blij, boos, bang en bedroefd) en die hebben we allemaal nodig. Ze zijn belangrijk voor ons en ze hebben echt wat te vertellen. Het is belangrijk daarnaar te leren luisteren en je kinderen dit te leren. Hier hebben ze de rest van hun leven veel profijt van.

Ik geloof er echt in dat als je bij de basis begint, dat je veel problemen en gedoe met je kinderen kunt voorkomen. Voorkomen dat situaties onnodig escaleren. Die basis leer ik je tijdens mijn introductieworkshop SOS kinderen en emoties: hoe zit het met emoties, wat willen ze vertellen en waarom zijn ze zo belangrijk? En wat kan jij als ouder doen om je kind te helpen omgaan met zijn emoties?

Wil je nog meer weten over emoties? Dan kan je meedoen met de 3-delige workshop SOS kinderen en emoties, waarin we dieper ingaan op de lastigste basisemoties: boosheid, angst en verdriet. Alledaagse emoties die regelmatig voor vervelend of ongewenst gedrag kunnen zorgen. En die kunnen zorgen voor gevoelens van machteloosheid bij jou als ouder. Ik leer je verder te kijken dan het vaak ongewenste gedrag van je kind. Zo krijg je meer gevoel bij wat de onderliggende emotie wil vertellen. Je leert hoe je je kind kunt helpen emoties op een meer gewenste manier te uiten. Hiermee versterk je het zelfbewustzijn en kan je kind zich vol zelfvertrouwen ontwikkelen. Zo leer je jouw kind op een bewuste manier omgaan met zijn emoties. Daar heeft hij de rest van zijn leven wat aan.

Mijn hart maakt er een sprongetje van, zo mooi vind ik het om jou als ouder te kunnen inspireren, inzicht te geven en verder te helpen. Je weer naar huis te laten gaan met mooie inzichten én met praktische en concrete handvatten waarmee je meteen aan de slag kunt. Met vertrouwen, meer begrip en rust om lastige situaties met je kind aan te kunnen pakken.

Ik kijk ernaar uit om je hier meer over te vertellen! Lijkt het je leuk om mee te doen met mijn workshops? Lees hier meer.

Flyer-workshops-SOS-kinderen-en-emoties
Download hier de flyer

Deel dit artikel