Meteen naar de inhoud

Overprikkeling bij hooggevoelige kinderen

Herken jij dit bij jouw kind:
💥 Je kind weigert bepaalde kleding aan te doen: ‘Aaahhhh, die stomme trui kriebelt!! Die wil ik nooit meer aan!’
💥 Je komt samen met je kind thuis na school en nog voordat je binnen bent ontploft ze van woede.
💥 Je kind raakt geërgerd van bepaalde geluiden.
💥 Je kind wordt boos omdat zijn shirt tijdens het spelen nat is geworden. ‘Ik wil NU een ander shirt aan!’

Zomaar wat voorbeelden van situaties die je vaak ziet bij hooggevoelige kinderen. Maar wat gebeurt hier nou eigenlijk? Waarom raakt je kind er zo door van slag?

Eerst is het belangrijk om te weten wat er vanbinnen bij je kind gebeurt. Wat is hooggevoeligheid nu precies? Hooggevoeligheid betekent dat je meer prikkels via je zintuigen binnenkrijgt en dat deze informatie intens wordt beleefd en verwerkt.

Er zijn verschillende soorten prikkels:
⚡ fysieke prikkels die binnenkomen via je zintuigen: bijv. kriebelende labels in kleding, natte kleding, harde geluiden, fel licht
⚡ sociale prikkels: bijv. overweldigd raken in een grote groep, niet in de belangstelling willen staan, wennen aan bezoek
⚡ emotionele prikkels door het oppikken van wat anderen voelen en denken: bijv. gevoelig zijn voor sfeer, emoties/stemming van anderen, verwachtingen van anderen, snel huilen
⚡ prikkels uit nieuwe situaties: bijv. een uitstapje, verhuizing, moeite met overgangen

Je hooggevoelige kind heeft meer tijd nodig om al deze prikkels die gedurende de dag binnenkomen te verwerken en ervan te herstellen. Al die prikkels kunnen zorgen voor een volgelopen emmertje. Je kind is dan overprikkeld.

Zo kan het zijn dat je kind boos of verdrietig thuiskomt uit school door alles wat er die dag aan prikkels is binnengekomen. Dan is het fijn om te kunnen ontspannen en ontladen.

Voor jou als ouder geldt: als je herkent hoe overprikkeling er bij jouw kind uitziet, dan kan je je kind helpen om weer in balans te komen. Kijk samen eens waar je kind van ontspant en tot rust komt. Hier is lekker spelen met een warm sopje met wat bakjes en bekertjes een hele fijne manier om te kunnen ontladen 😊

Ik ben Alexandra en ik help als kindercoach hooggevoelige kinderen weer lekker in hun vel te zitten. Dat doe ik door samen te ontdekken hoe ze kunnen omgaan met overprikkeling en de valkuilen van hooggevoeligheid én daarnaast de mooie kwaliteiten uit te lichten. Kan jouw hooggevoelige zoon of dochter ook een boost in het zelfvertrouwen gebruiken? Neem dan gerust contact met mij op, ik help jullie heel graag.

Kan jij als ouder hulp gebruiken in het omgaan met jouw hooggevoelige kind? Tijdens de workshop SOS Hooggevoelige kinderen en emoties leer je wat hooggevoeligheid inhoudt en hoe dit doorwerkt op de emoties van je kind. Je ontvangt praktische tips en concrete handvatten om de emoties van je hooggevoelige kind (en jezelf) beter te begrijpen. En je leert effectief reageren op vervelend of lastig gedrag van je hooggevoelige kind, zodat je minder strijd en meer rust in huis ervaart.Deel dit artikel