Meteen naar de inhoud

Boze buien bij kinderen: de krokodil in je hoofd wordt wakker…

Oeh, wat kan je soms boos worden! Je wangen worden rood, je gezicht staat op onweer, je schreeuwt, schopt… De boosheid knalt eruit! Het zorgt voor heel veel spanning en negatieve energie in je lijf. Dat is helemaal niet fijn.

Mijn lichaam wordt automatisch zo boos. Ik kan daar niks aan doen, dat doet mijn lichaam’, zei je.

Samen keken we naar wat er met je gebeurt tijdens zo’n heftige boze bui. Wat doe je dan? Wat voel je? Wat heeft je brein hiermee te maken en zou je voortaan anders kunnen doen?

Brein
Ik liet je zien dat er verschillende delen in je brein zijn. Als je rustig en relaxed bent en je lekker in je vel zit, dan ziet het er in je hoofd uit als het linker plaatje hieronder. Je krokodil in je hoofd (reptielenbrein) is rustig en met je mensenbrein ofwel denkbrein kan je helder en logisch nadenken over wat je doet.

Bron: Arend van Dam

Op het moment dat je ergens van schrikt of er iets gebeurt dat je niet leuk vindt, dan wordt de krokodil in je brein wakker. Dat is het rechter plaatje. De krokodil duwt je denkbrein in een hoekje, waardoor je niet meer goed kunt nadenken. De krokodil wordt de baas en zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld gaat schreeuwen, boos wordt of iemand schopt. Dat doet de krokodil, omdat hij jou wil beschermen. Maar omdat hij zoveel ruimte inneemt in je hoofd, kan je niet meer goed nadenken en doe je dingen die eigenlijk niet zo handig zijn (zoals heel boos worden, schreeuwen, schoppen, enz.).

Kalmeren
Wat kan je het beste doen als jouw krokodil de baas wil spelen? Zorg ervoor dat ‘ie weer rustig wordt, kalmeer hem. Dat oefenden we samen met een ademhalingsoefening. Zo, dat was fijn. Nu kan je weer rustig nadenken en is de kans een stuk kleiner dat je iets doet wat je liever niet had gedaan. 

Ik vind het fijn dat je me hebt geholpen, want nu ben ik weer de baas over mezelf.

Deel dit artikel