Meteen naar de inhoud

Behoeften achter de boze buien van je kind

Voel je top Kindercoaching_kind tekent boze gevoelens

Veel ouders zullen het herkennen: de boze buien van hun kind. Als ouder wil je niets liever dan deze boze buien verminderen. Want wat kost het vaak een boel energie… 😞 Vaak hebben deze uitbarstingen een groot effect. Niet alleen op het kind zelf, maar ook op de andere gezinsleden.

Soms is je neiging dan om je kind straf te geven, bijvoorbeeld geen toetje geven na het eten of zonder voorlezen naar bed. Maar dit heeft vaak weinig effect. Achter het boze gedrag van je kind zit namelijk altijd een behoefte.

Een hooggevoelig kind wordt vaak boos als het overprikkeld is en kan dan behoefte hebben aan rust of ontspanning. Kijk samen met je kind wat werkt en hoe je overprikkeling kunt voorkomen. Voor het ene kind kan het fijn zijn om op een rustige plek met knuffels te spelen of te ontspannen door te spelen met een warm sopje. Het andere kind komt tot rust door bijvoorbeeld naar muziek te luisteren. Kijk vooral wat werkt voor jouw kind.

Het herkennen en erkennen van de achterliggende behoefte is dus heel belangrijk. Het helpt je kind om zich gehoord, gezien en begrepen te voelen. En daarmee voorkom je een enorme woede-uitbarsting.

En zoals Omdenken zegt: ‘Lastig gedrag? Voor zowel volwassenen als kinderen geldt: alles wat we doen is of een uiting van liefde of een vraag om liefde.’ Een uiting van boosheid is eigenlijk een vraag om liefde, om verbinding, hulp of steun. Als je kind een woede-uitbarsting heeft, kijk dan of je er achter kunt komen wat de behoefte achter het gedrag is. Toon begrip voor de behoefte van je kind. Door dit te benoemen en te erkennen voelt je kind zich gezien en begrepen.