Meteen naar de inhoud

Hoe krijgt je kind meer zelfvertrouwen?

Voel je top Kindercoaching_helpende gedachten

Denken, voelen en doen

Er is een sterk verband tussen denken, voelen en doen. Dat wat je denkt heeft direct invloed op hoe je je voelt. Herken je dat? Ik herinner me nog levendig dat ik vroeger op school mijn hand niet durfde op te steken in de klas of het heel spannend vond als ik de beurt kreeg. Bang was ik om het verkeerde antwoord te geven. Mijn hart bonkte in mijn keel en mijn hoofd werd zo rood als een tomaat. Wat zou de klas niet van mij denken als ik het verkeerde antwoord gaf? Dan zou ik voor gek staan. Deze niet-helpende gedachte zorgde ervoor dat ik me stil hield en ik voelde mij dan ook vaak onzeker over mijzelf en mijn kunnen.

👉 Maar doet het er echt iets toe wat anderen denken?

👉 Hoe kan ik zeker weten dat ik een fout antwoord zal geven?

👉 Kan ik van mezelf verwachten dat ik altijd alles goed doe?

Het stellen van deze vragen had mij als kind zeker geholpen om hier stappen in te zetten en me zekerder te voelen. Door de niet-helpende gedachten op deze manier uit te dagen en te vervangen door helpende gedachten, zoals bijvoorbeeld:

✨ Het maakt niet uit als ik een fout maak.

✨ Iedereen maakt wel eens fouten.

✨ Misschien geef ik wel het goede antwoord.

✨ Niemand vindt het erg als ik een fout maak.

✨ Niemand is perfect!

Hoe zou ik mij voelen als ik dit zou geloven? Zijn deze gedachten wel 100% waar? Bereik ik met deze gedachten mijn doel? Hoe wil ik mij voelen? Hoe wil ik mij gedragen? Wat wil ik bereiken? En hoe zou ik mij voelen en gedragen als ik deze helpende gedachten gebruik?

Kinderen kunnen sterke overtuigingen hebben over dingen die ze niet kunnen. En dat kan hen erg belemmeren. Helpende gedachten zijn dan heel waardevol. Het fijne van helpende gedachten is dat ze positief zijn en je een fijn gevoel, kracht en (zelf)vertrouwen geven.

Dat je zelf kunt bepalen hoe je je voelt door anders te denken, is voor veel kinderen nieuw. En het goede nieuws is dat je er dus zelf voor kunt zorgen dat je je beter gaat voelen.

Het ligt niet aan de situatie, maar aan je gedachten

‘Niet de dingen zelf maken de mensen van streek, maar hun denkbeelden erover’, aldus de Griekse filosoof Epictetus (1e eeuw na Chr., www.filosofie.nl). Anders gezegd: niet de gebeurtenissen bepalen hoe je je voelt en hoe je je gedraagt, maar je gedachten bepalen dat. Het ligt dus niet aan de situatie. Kinderen denken vaak dat ze zich door de situatie boos of verdrietig voelen. ‘De juf luistert niet naar mij en daarom ben ik boos.’ Toch is het niet de gebeurtenis die ervoor zorgt dat je je rot voelt, maar wat je denkt op zo’n moment. Want dezelfde situatie kan bij iedereen andere gevoelens oproepen.

Kortom, hoe je over iets denkt bepaalt dus hoe je je voelt. En dat heeft weer invloed op hoe je je gedraagt. Als je weet welke negatieve of niet-helpende gedachten zorgen voor het vervelende gevoel, kun je deze veranderen in positieve, helpende gedachten. Dat zorgt voor ontspanning, kracht en (zelf)vertrouwen.  

Samen aan de slag

Zie jij bij je kind onzekerheid, faalangst of weinig zelfvertrouwen? En kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? Ik kan jullie helpen. Samen gaan we aan de slag met onder andere niet-helpende en helpende gedachten. Zo werken we aan meer vertrouwen en leert je kind steviger in zijn of haar schoenen te staan.