Meteen naar de inhoud

7 tips voor meer zelfvertrouwen voor je kind

Voel je top Kindercoaching_zelfvertrouwen_silhouet trots kind op berg

Geloven in jezelf. Het lijkt zo makkelijk, maar het is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Je kunt jezelf behoorlijk in de weg zitten met negatieve gedachtes. Als je negatief over jezelf denkt en de focus legt op wat er niet goed aan jezelf is, dan lukt het niet om op jezelf en je eigen kunnen te vertrouwen. Een hardnekkige negatieve gedachte kan bijvoorbeeld zijn dat je niet goed genoeg bent. Als je dit maar lang genoeg tegen jezelf blijft zeggen, dan loopt je zelfvertrouwen een behoorlijke deuk op.

Zelfvertrouwen is het geloof dat je hebt in je eigen kunnen. Het vertrouwen dat je situaties op eigen kracht aankunt en om kunt gaan met tegenvallers. Mensen met zelfvertrouwen vinden zichzelf goed genoeg, vertrouwen op zichzelf en zijn positief ingesteld.

Zelfvertrouwen wordt bepaald door hoe je over jezelf denkt en hoe je naar jezelf kijkt, oftewel je zelfbeeld.  

❌ Heb je een negatief beeld van jezelf en ben je gericht op wat er niet goed aan jezelf is, dan heb je weinig vertrouwen in jezelf.

✅ Heb je een positief zelfbeeld, dan heb je een goed gevoel over jezelf. Je vertrouwt op je sterke kanten en je mogelijkheden.

Wat doet weinig zelfvertrouwen met je kind?
Kinderen met weinig zelfvertrouwen voelen zich onzeker over zichzelf en over wat ze kunnen. Vaak kiezen ze ervoor om dingen te doen die ze al goed kunnen. Ze vermijden dingen waarvan ze denken dat ze dat niet kunnen. Ook kunnen ze snel opgeven als iets niet lukt. Dat is jammer, want groei en het winnen van vertrouwen zit ‘m juist in de dingen doen die net buiten je comfortzone liggen.

Hoe help je je kind?
Wat kan je doen om je kind te helpen aan een positief zelfbeeld en het vertrouwen dat het gaat lukken, ongeacht de situatie? Laat je kind bijvoorbeeld iets nieuws doen dat net buiten zijn/haar comfortzone ligt. Zo help je je kind groeien en geef je het zelfvertrouwen een boost.

Wat kan je nog meer doen?

✨ Laat je kind zoveel mogelijk zelf doen: neem niet teveel uit handen en help niet teveel. Zo geef je je kind de ruimte om te leren van zijn/haar eigen fouten.

✨ Laat je kind zelf oplossingen verzinnen voor een probleem.

✨ Geef je kind bij het spelen ruimte voor eigen ideeën.

✨ Help je kind zichzelf te leren kennen: welke dingen vindt je kind moeilijk of spannend en welke dingen kan je kind goed?

✨ Leer je kind te focussen op zijn/haar positieve kanten. Schrijf bijvoorbeeld samen met je kind aan het eind van elke dag drie positieve dingen op van de dag. Wat ging er goed? Wat heb ik geleerd?

✨ Help je kind positief denken: positief denken vermindert spanning bij je kind en hierdoor kan het zelfvertrouwen groeien.

✨ Geef je kind een compliment of laat je kind zichzelf een compliment geven. Geef complimenten voor de inspanning die je kind heeft geleverd en niet voor het resultaat. Doe dit vooral ook als iets niet lukt, maar je kind wel een poging doet om iets voor elkaar te krijgen. Zo leer je je kind dat je mag proberen, oefenen, leren en fouten mag maken in plaats van dat je alleen waardering krijgt als het gelukt is. Door dit laatste kan faalangst ontstaan: wat ik doe moet goed zijn, want anders krijg ik geen waardering.

Hulp nodig?
Wil je graag hulp bij het versterken van het zelfvertrouwen van je kind? Neem dan contact met mij op. Ik help jullie graag.